KO SE POJAVI KAČA | OBČINA GORJE
Občina Gorje

KO SE POJAVI KAČA

KO SE POJAVI KAČA …

 

Pomlad se je že dodobra spustila tudi v hladnejše kotičke gorenjskih krajev in sončni žarki so iz hiberniranja na plan privabili mnoge živali in med njimi tudi marsikatero izmed slovenskih avtohtonih vrst kač, ki si bližino domovanja deli s človekom. Kljub majhnosti dežele lahko z malo sreče v naravi opazimo katero od kar 11 vrst, ki živijo na razmeroma majhnem področju in kar nekaj izmed teh vrst lahko opazimo tudi na gorenjskem. Te se človeku praviloma umaknejo, hkrati se pa zaradi posegov v njihovo okolje zlahka zgodi da zatavajo v naše domove, se pojavijo na dvorišču, kleti, garaži ali kjerkoli drugje …

Zaradi neupravičenega slovesa in neznanja se je v preteklosti slednje velikokrat pobijalo in se to dogaja še dandanes, ob tem zapisu vas pa vse bralce iz vseh kotičkov gorenjske pozivam da nobene nepovabljene obiskovalke NE UBIJETE (kar je tudi določeno z veljavno zakonodajo Republike Slovenije), temveč se namesto tega odločite zavrteti telefon in počakati, da se žival varno, s čim manj stresa in nepoškodovano vrne nazaj v naravo in se s tem prispeva raznolikosti habitata in populacije.

V ta namen že nekaj časa obstaja Kačofon za intervencije v osrednjeslovenski regiji, v zadnjem času pa smo se po celi Sloveniji razdelili prostovoljci z znanjem in izkušnjami, da pokrijemo kar največ občin in predelov ter rešimo čim večje število prostoživečih vrst, ki tako ali drugače zatavajo v bližino ali celo v vaše domove. Intervencije so popolnoma brezplačne in prostovoljne narave, toda brez vaše pomoči in vašega klica na pomoč nič ne moremo, torej nam pomagajte in pokličite!

Samo v lanskem letu sem osebno na širšem gorenjskem območju rešil in na varno prenesel nekoliko večje število živali kot leto poprej, ko se je številka gibala okoli 30 živali, nedvomno pa jih z vašimi klici lahko rešimo še več in ne dvomim, da bo letos kaj drugače.

Ko opazite kačo, ki je zatavala v vaš dom ali se zadržuje v neposredni okolici pokličite 070 – 571 – 273 (Davor Ros) in v kar najkrajšem možnem času pridem in žival odnesem na varno. Name se lahko obrnete tudi z najrazličnejšimi drugimi vprašanji v zvezi s kačami ali se oglasite osebno na obisku in si pogledate tudi marsikatero drugo tujerodno vrsto in domov odidete z nekaj novega znanja. Se vidimo!

Davor Ros


Arhiv novic